Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak to ostatni poznańscy prelegenci, którzy wystąpią na Festiwalu Podróżniczym Śladami Marzeń.
W kolorowym samochodzie na poznańskich rejestracjach postanowli zjeść Amerykę. Przez 19 krajów, z południa na północ. 80000 kilometrów.
Połączą dziecięcą ciekawość świata z ideą nieplanowanych podróży, spotkania i podziwiania ludzi przy gościnnych stołach zastawionych lokalnym jedzeniem. Opowiedzą o poszerzonych horyzontach, rzeczach ważnych dla świata i otwartych głowach. Ugotują coś przy okazji, bo najlepiej gada się przecież w kuchni. – czytamy na stronie festiwalu.
Małżeństwo prowadzi w Poznaniu Cafe La Ruina i Raj. Pisaliśmy wcześniej, że niestety restauracja zmuszona jest zniknąć ze Śródki w związku z czym nie mieliśmy okazji przeprowadzić z prelegentami wywiadu. Obiecujemy jednak, że to nadrobimy!
Monika i Jan Pawlak aktualnie są zajęci budowaniem Ruiny i Raju na Świętym Marcinie, ale już w sobotę 02.02.2019 o godzinie 15:00 wygłoszą dla Was prelekcje „340 dni przez Ameryki”.
Warto wspomnieć także o ich najnowszej książce, która również pochłania dużą część ich czasu. Premiera książki „¡Ameryka! Atlas z przepisami” odbyła się 5 grudnia.
Ich najnowsza książka „¡Ameryka! Atlas z przepisami” jest zapisem prawie rocznej podróży z 6-letnią Heleną i 3-letnim Czesiem, od południowych krańców Argentyny po Koło Podbiegunowe na Alasce: przez Urugwaj, Brazylię, Paragwaj, Chile, Boliwię, Peru, Ekwador, Kolumbię, Panamę, Kostarykę, Nikaraguę, Honduras, Salwador, Gwatemalę, Belize, Meksyk, Stany Zjednoczone i Kanadę. Przejechali 80 000 km kolorowym autem na poznańskich rejestracjach, specjalnie przygotowanym i przetransportowanym na tę okazję do Urugwaju. Odwiedzili setki, jeśli nie tysiące knajpek, barów, domowych kuchni, topowych restauracji, a także plantacje kawy i kakao. Podczas tej podróży odwiedzili i spotkali się m.in. z Alexem Atalą, jednym z najlepszych szefów kuchnia na świecie, właścicielem restauracji D.O.M. w São Paulo. Monika – często wespół z córką Helenką – gotowała u boku gospodyń i zapisywała przepisy, odwiedzała zaplecza restauracji. Jan zrobił tysiące zdjęć i zapisał ich liczne przygody, spotkania oraz historie poznanych osób. Odkryli bogaty smak amazońskich mrówek, rzadko spotykanych owoców, a także nieznane im wcześniej, często zaskakujące zastosowania różnych produktów. Ruszali w drogę prawie codziennie. Ich najdłuższy pobyt w jednym miejscu – 14 dni w Salwadorze – był przymusowy, bo spowodowany awarią samochodu…
„¡Ameryka! Atlas z przepisami” to ponad 750 stron i fotografii. W książce znalazło się ponad 80 przepisów na wytrawne potrawy i słodkie wypieki, jak salwadorskie pupusy, boliwijskie trancapecho, zupa Hudutu z rybą i platanowym pulpetem z Belize, legendarny naleśnik z Alaski i wiele serników, np. o Meksyku z tequilą i tamaryndowcem, o Peru z marakują, pisco i bezą, czekoladowo-kokosowy z końca świata czy z czarną fasolą o Brazylii. Część z nich będzie można spróbować także na Śródce w Poznaniu, gdzie autorzy przelewać będą swoje doświadczenie z podróży na pozycje w menu. Autorzy podzielą się także zapisami licznych przygód, spotkań oraz ważnych i mniej poważnych odkryć. Będzie sporo o magicznym i inspirującym podróżowaniu z dziećmi. Publikację Monika i Jan wydają ponownie samodzielnie, tworząc w ten sposób książkę w 100% autorską. Ich debiutancka książka pt. „Lubię” jednocześnie została dodrukowana w trzecim nakładzie.
Zaciekawieni? Koniecznie wpadnijcie na Festiwal Podróżniczy Śladami Marzeń. Bilety kupicie TUTAJ.
Nie wiesz, jak ruszyć z biznesem? Dowiedz się!
Odwiedź f7lodz.pl